Korona-brief: Arbeidsledighet og permitteringer i Nord-Norge
Skrevet for kbnn:
Arbeidsledigheten øker, og mindre mobilitet rammer særlig de lokale og regionale handelssentrene i Nord-Norge.
NAVs siste arbeidsledighetstall viser som ventet en svært høy ledighet over hele landet. Arbeidsledigheten i Norge er nå på 10,7 prosent. I Nordland er det 8,5 prosent ledige, mens i Troms og Finnmark er tallet 9,6 prosent.
Moskenes (18,1%) og Gamvik (17,3%) er kommunene med høyest arbeidsledighet i Nord-Norge.
11 kommuner i landsdelen har over ti prosent arbeidsledighet, blant annet store kommuner som Alta (11,4%), Tromsø (10,9%) og Bodø (10,2%).
Kun sju kommuner har en ledighet under fem prosent: Hattfjelldal (2,9%), Dønna (3,1%), Rødøy (3,8%), Røst (4,2%), Hamarøy (4,5%), Vega (4,8%) og Bardu (4,8%).
NAVs publiserer også tall for antall mottatte dagpengesøknader grunnet permitteringer siden 9. mars i år. De siste tallene som viser antall søknader fordelt på næringer ble publisert 1. april.
På landsbasis er det flest søknader om dagpenger innen Varehandel, reparasjon av motorvogner. Overnattings- og serveringsvirksomhet er imidlertid soleklart på topp målt i prosent, hvor antall dagpengesøknader tilsvarer over 45 prosent av lønnstakere i alle landets fylker, og over 50 prosent i Nord-Norge.
For Troms og Finnmark har NAV har mottatt 2.660 dagpengesøknader grunnet permitteringer innen Varehandel, reparasjon av motorvogner, og 2.507 søknader innen Overnattings- og serveringsvirksomhet. I Nordland er tallene henholdsvis 2.535 og 1.886.
Litt om tallene og mottatte søknader:
NAV understreker at de foreløpig kun teller antall mottatte søknader, ikke antall personer som har sendt inn søknader. På landsbasis er det rundt åtte prosent duplikater i tallene, det vil si tilfeller hvor samme person har sendt inn to eller flere søknader om dagpenger. Tallene fra NAV er altså noe høyere enn antall personer som har søkt om dagpenger.
En tilnærming for å finne antall personer som har søkt om dagpenger kan gjøres slik: Hvis en kommune har 1.000 innsendte dagpengesøknader, og antall duplikater er åtte prosent, kan man beregne det faktiske antall personer som har sendt inn dagpengesøknader slik: 1000*0.92 = 920 søknader.
Samme fremgangsmåte kan brukes for å beregne dagpengesøknader som andel av lønnstakere. Hvis antall dagpengesøknader som andel av lønnstakere er ti prosent, og det igjen er åtte prosent duplikater, beregnes andelen personer som har søkt om dagpenger slik: 10 * 0,92 = 9,2 prosent av lønnstakere.
Siden vi ikke vet andelen duplikater i de ulike fylkene og kommunene, velger vi å bruke de ujusterte tallene fra NAV.
Antall dagpengesøknader i Nordland
Antall dagpengesøknader i Troms og Finnmark
Vi tar til slutt en nærmere titt på permitteringer innen Varehandel og reparasjon av motorvogner, som er Nord-Norges største private næring målt i sysselsetting.
Sysselsatte i Nord-Norge etter arbeidssted, fordelt på næring (2018), Kilde: SSB, Grafikk: kbnn:
Regionale sentre for handel
Enkelte av Nord-Norges kommuner har en rolle som regionale sentre for handel, og tiltrekker seg kunder fra flere omkringliggende kommuner. Kommuner som Sortland, Lenvik, Alstahaug, Alta og Tromsø har en betydelig høyere omsetning i detaljhandel (dagligvarehandel og faghandel) per innbygger enn landsgjennomsnittet.
Vi ser nærmere på om slike handelssentra har en høyere andel dagpengesøknader innen varehandel enn andre kommuner. Figuren under viser alle kommuner i Nord-Norge hvor tall er tilgjengelige.
Langs den horisontale aksen ser vi omsetning i detaljhandel per innbygger for første halvår 2019 (som er siste periode vi har tall på). Den vertikale aksen viser andel av lønnstakere innen Varehandel som har søkt om dagpenger grunnet permittering. Størrelsen på hver sirkel viser antall dagpengesøknader i hver kommune. Den rette blå linjen er en trendlinje som viser sammenhengen mellom omsetning i detaljhandel per innbygger og andelen arbeidsledige innen varehandel.
Hva er trendlinje?
Trendlinjen er beregnet ved å gjøre en regresjonsanalyse kalt "weighted least squares". Gjennomsnittlig omsetning per innbygger i hver kommune brukes til å estimere andelen dagpengesøknader. Trendlinja viser den estimerte sammenhengen mellom omsetning per innbygger og andel dagpengesøknader.
For å ta hensyn til at antall dagpengesøknader varierer betydelig mellom kommunene vektes hver observasjon (hver kommune) ulikt i regresjonsanalysen. Kommuner med et høyt antall dagpengesøknader blir tillagt mer vekt. Eksempelvis gjør dette at tallene for Tromsø (som har et svært høyt antall dagpengesøknader) i større grad påvirker hvor trendlinja ligger enn en liten kommune som Leirfjord
Det er riktignok stor variasjon mellom kommunene, men vi ser at kommuner med høyere omsetning per innbygger tenderer til å ha en høyere andel dagpengesøknader.
En årsak til dette kan være at mange nå sannsynligvis unngår handleturer til andre kommuner, og i større grad handler lokalt eller på nett.
Dette bidrar i så fall til å forklare at kommuner med høyere andel omsetning per innbygger også har en høyere andel permitterte innen varehandel.