Karantenehotellovernattinger og sommeren 2021
Siden Norge stengte ned 12. mars 2020 har det vært lite glede å spore i statistikken over antall overnattinger ved overnattingsbedrifter i Norge - alle måneder har hatt en nedgang sammenlignet med samme periode året før. Dette til tross for at flere destinasjoner, spesielt sør i landet, så rekorder satt i antall overnattinger gjennomført av norske turister sommeren 2020. De vedvarende reiserestriksjonene har bidratt til å holde utenlandske turister ute. Likevel har behovet for utenlandsk arbeidskraft vært stort. Ikke bare det, men utenlandske arbeidere som allerede oppholder seg i Norge har et behov for å reise til sine respektive hjemland med ujevne mellomrom for deretter å returnere. På tampen av fjoråret ble dette vanskeligere.
Den 5. november 2020 innførte regjeringen plikt om karantenehotell for tilreisende til Norge. Allerede da november-data for overnattinger ble klart så man en mulig effekt av dette i Capia sin månedlige reiselivsrapport (se tabell 1). Totalt antall overnattinger i Norge av tilreisende fra Polen økte med 1.87% i november 2020 sammenlignet med samme måned året før (hotell, hytte og camping samlet). Ikke mye å skrive hjem om kanskje, men sett i sammenheng med den kraftige nedgangen i overnattinger fra alle andre bostedsland er økningen positiv. I november 2020 var tilreisende fra Polen faktisk den største tilreisende enkeltgruppen målt i antall overnattinger, rett foran Sverige.
Tar vi en titt på siste tilgjengelige tall (mars 2021) fra Capia sin reiselivsrapport (se tabell 2) er effekten av dette tilsynelatende sterkere. Ikke bare har tilreisende fra Polen økt prosentvis mer, det er også den største tilreisende gruppen for årets tre første måneder, noe som typisk har vært forbeholdt ski- og nordlysturister fra Vest- og Sør-Europa. Videre ser vi tendenser til at karantenehotell ikke bare slår inn for polske tilreisende. Også andre typiske arbeidsinnvandrerland fra EU-området ser en stor prosentmessig økning, som Litauen og Romania, selv om de absolutte tallene her er noe mer beskjedne. Vi ser også en økning i overnattinger gjort av nordmenn. Her kan årsaken være noe mer sammensatt, men på samme måte som tilreisende fra utlandet er disse også påvirket av karantenehotellplikten.
Mer informasjon om hvilke type reisende vi har med å gjøre, kan vi få ved å se på oppholdstiden nordmenn og utlendinger har på hoteller den siste tiden (SSB-tabell 13157). I figur 1 ser vi den gjennomsnittlige oppholdstiden på hotell for nordmenn og utlendinger målt i antall døgn siden januar 2019. Figuren til venstre viser tall for hele landet. Til høyre ser vi tall for reiselivsregion Romeriket, som blant annet inneholder Ullensaker, kommunen der Oslo Lufthavn er plassert. Siden regjeringen innførte pliktig karantenehotell har oppholdstiden til utlendinger økt kraftig, spesielt sammenlignet med normalåret 2019 og de to første månedene i 2020. Hva angår oppholdstiden for utlendinger er trenden oppadgående i hele landet og i Romeriket, et tegn på at karantenehotellplikten øker antall overnattinger i denne kategorien. For nordmenn er forklaringen også her antageligvis noe mer sammensatt, spesielt siden det er forskjell på hele landet og Romeriket. Man ser likevel en kraftig økning i oppholdstid ved en av norges største innfartsårer også for nordmenn.
Selv om tilreisende fra noen opprinnelsesland har steget målt i antall overnattinger de siste månedene, har de fleste sunket. Totalt er hotellene sin omsetning for mars 2021 fortsatt lavere enn samme måned året før, som sett i figuren under. Det blir likevel interessant å følge tallene frem mot sommeren. Jo flere som er vaksinert jo flere føler seg trygge på å reise i sitt eget land, enten på helgetur til en storby, i jobbsammenheng, eller for et etterlengtet besøk til venner og familie. Dette kombinert med at de tradisjonelle feriemånedene nærmer seg kan bety at vi kommer til å se gledelige tall for hotellbransjen i sommer gitt at nordmenn gjentar fjorårets feriering i eget land, og at pliktig karantenehotell for tilreisende opprettholdes over sommeren.